Ümarad Cloisonne metallhelmed 8mm | Cloisonne metallhelmet

Ümarad Cloisonne metallhelmed 8mm


Kaunid lillekestega Cloisonné metallhelmed. Mõõdud: 15x16mm. Augu läbimõõt ca 1mm.

Tehnika: Cloisonné on iidne tehnika metallist asjade kaunistamiseks. Esmalt jagatakse sile metalli pind (tänapäeval valdavalt vasest toorikud) traadi abil osadeks ehk nn kambriteks. Viimaseid tehakse valdavalt messingust või vasktraadist(sile, punutud). Traadi kinnitamiseks on kaks moodust:jootmine, mis on keerukam, või spetsiaalse liimiga, mis kuumutades põleb ära (ei jäta liimi jälgi) ja sulatab traadi korralikult kinni. Mõningatel juhtudel kaitstakse kambri seinu korrosiooni eest kullatud kattega. Cloisonné metallhelmestele on omased kuldse tooniga vaheseinad, andes juurde kaunist sära.
Kambrite vaheseinte eesmärk on eraldada eri värve. Kambrid täidetakse jahvatatud klaasi pulbrist valmistatud pastaga (nn Frit) ning seejärel pannakse helmed ahju (mitme kihi korral tuleb protseduuri korrata). Vanasti kasutati näiteks vääriskivist, klaasist vms. väljalõigatud kujundeid.

Cloisonné mõiste tuleb prantsuse keelsest sõnast CLOISONS ehk vaheseinad.

Üldiselt jagatakse Cloisonné metallhelmed kolme liiki : nõgus, kumer ja lame. Nõgusal helmel pole kamber servani emailiga täidetud. Kumeral ulatub see üle serva, tehes ehte nö künklikuks. Sileda pinna puhul täidetakse kamber selle seina ülemise ääreni, jättes helme ühtlaselt siledaks.

Ajalugu: ca 8. sajandil Lähis-Idast alguse saanud tehnika levis 14. sajandil kiiresti Hiina, kus kaunistati selle tehnikaga laevu, potte, vaase jm. Cloisonné tehnikat on arendatud nii Hiinas, Jaapanis kui ka Prantsusmaal. Tänapäeval on kõige tuntumad just Hiina Cloisonné metallhelmed.
Osoite: OÜ Karnaluks, Hermanni 1/Tartu mnt 63, Tallinn 10115, Eesti, EU | Yleispuhelin (OÜ Karnaluks): +372- 601 3373 | Puhelin (www.KL24.ee, www.helmic.ee): 00 372 5626 4301 | Telefax: +372- 601 3373 | e-mail: info@KL24.ee Avoinna: Maanantai - Perjantai: klo. 9.00-17.00 ja Lauantai klo. 9.00-15.00


Supported payment methods